Az ételek különböző zsírokat tartalmaznak, vannak jó és rossz zsírok is. Az állati eredetű zsírok a nem jó zsírok közé tartoznak. Azonban az olívaolaj a jó zsírok csoportját erősíti. A jó zsírok a rossz zsírokat közömbösítik, hiszen a rossz zsírok megtapadnak az erek falán. A zsírsavak lényegesek a szervezetnek, ugyanúgy mint a fehérjék és a szénhidrátok, a makro tápanyagok közé tartoznak az emberi táplálkozásban. Ugyanúgy, mint a fehérjék vagy a szénhidrátok, nélkülözhetetlenek, tehát a szervezetbe való bejuttatásuk életfeltétel. A zsírok elsősorban energiát szolgáltatnak a szervezetünk számára. Azonban további fontos feladatokat is ellátnak. A zsírsavak az idegek és az agy fő alkotóelemei- A test mindenegyes sejtjének membránjaiban is jelen vannak. A zsírok nélkülözhetetlenek a hormonok felépítéséhez, a vér állaga miatt, a szervek belső védelméhez, illetve a vitaminok felhasználásához. A zsírsavak kémiai szerkezete alapján megkülönböztetünk telített, egyszeresen telítetlen, és többszörösen telítetlen fajtákat is.